I år blir det gratis influensavaccin för alla personer som är 65 år och äldre.

Kostnadsfritt influensavaccin för alla äldre

Samtliga 21 regioner kommer i år att erbjuda äldre och riskgrupper avgiftsfri vaccinering mot säsongsinfluensa.

Influensavaccinet har varit kostnadsfritt för riskgrupper och personer som är 65 år och äldre i 16 av landets 21 regioner tidigare.

Till årets vaccinationsomgång, som startar den 3 november, har även regionerna Halland, Jämtland Härjedalen, Västerbotten, Västra Götaland och Västernorrland tagit bort avgiften för dessa grupper. Det visar en rundringning som Dagens Medicin har gjort.
– Det formella beslutet tas på regionfullmäktige den 28 oktober. Det är pandemin som gjort att vi kommit till skott, vi kan inte vara sämre än andra regioner, säger Lena Asplund, M, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland till Dagens Medicin.

Parallellt med att avgiften tas bort planerar regionen en informationskampanj med förhoppningar om att åldersgruppen 65+ ska hörsamma uppmaningen och vacinera sig.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att äldre, riskgrupper och vård- och omsorgspersonal prioriteras i vaccinationskön under november, medan övriga får vänta till 1 december.

Personer som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa

 • Personer över 65 års ålder
 • Gravida efter graviditetsvecka 16 (läs mer på sidan om influensavaccination av gravida)
 • Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  – kronisk hjärtsjukdom
  – kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
  – andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  – kronisk lever- eller njursvikt
  – diabetes mellitus
  – tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling
 • Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
 • All annan personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa, exempelvis på särskilda boenden och inom hemtjänst.Källa: Folkhälsomyndigheten

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto

Senaste artiklarna