Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna tillsammans på Stortorget i Stockholm för uppropet: Pension hela året.

Kvinnors pension tar slut den 9 september 

Om män hade lika låg pension som många kvinnor skulle deras pension ta slut den 9 september. I ett upprop på Stortorget i Stockholm där även socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi deltog, stod 18 organisationer på barrikaderna och krävde högljutt inte bara en jämlik pension utan också ett jämlikt arbetsliv.

– När arbetslivet inte är jämställt blir inte heller pensionerna jämställda. Arbetslivet måste vara utformat så att man kan tjäna in till en god pension. Vi kräver ett hållbart och solidariskt pensionssystem. Alla har rätt att få en pension som det går att leva på, inte bara överleva, sa SKPF pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i sitt tal.

Pensionsgapet mellan kvinnor och män är 31 procent. Omräknat till dagar på ett år betyder det att kvinnors pension tar slut den 9 september, medan män har pension hela året.
Många kvinnor som arbetat ett helt yrkesliv har ändå så låga pensioner att de knappt skiljer sig från den som inte arbetat alls. Och med den takt som kvinnors löner ökar i dag, kommer pensionerna att vara jämställda först när dagens tonåringar lämnar arbetslivet.

– Kvinnor ska naturligtvis ha pension hela året. Det handlar om rättvisa och hur vi bygger ett jämställt samhälle, sa Liza di Paolo-Sandberg.
– Relevanta krav, kontrade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Och han menade att Sverige har råd att höja pensionerna och skapa mer jämställda pensioner.

Inget löfte från Shekarabi
Men något löfte till alla kvinnor, som applåderade och glatt skanderade: Ardalan, Ardalan vi vet att du kan. Höja pensionen med många miljoner.
– Tack för initiativet. Om vi arbetar tillsamman, så kommer det att få effekt och vi kommer att se resultat, sa Ardalan Shekarabi.

I stället pekade han på den så kallade trygghetspensionen, som regeringen lagt som förslag för att förbättra sjukförsäkringen, framför allt för äldre över 60 år. Förslaget innebär att äldres arbetsförmåga endast ska pröva mot arbeten de har erfarenhet av och inte, som nu, mot hela arbetsmarknaden. Han pekade också på inkomstpensionstillägget, som börjar betalas ut nu i september till pensionärer med en låg pension på mellan 9 000 till 17 000 kronor och att bostadstillägget höjs från 1 januari 2022.

”Jag är chockad”
– Jag är fullständigt chockad! Det var som ett slag i ansiktet, när man fick pensionsbeskedet, säger Lena Nylöf, 65, som fick sin första pensionsutbetalning i augusti.
– Jag har levt i det här eländet i elva år nu, säger Lisbeth Gustad, 75.
– Och så sjunker pensionen. Först efter fem år, när tjänstepensionen tog slut och så efter tio år, när min egen lilla pensionsförsäkring upphörde, fortsätter hon och skakar på huvudet.
– Jag är så förbannad.

Kvinnokraft på Stortorget
Ja, det är en hel del kvinnor som samlats på Stortorget och alla med den bittra erfarenhet av vad det innebär att ha en låg pension

Visste du att din pension tar slut den 9 september?
– Det är vansinnigt. Men det är precis så som samhället ser ut. Det är kvinnorna som får stå tillbaka, säger Maj-Britt Westford, 76.
– Gör om hela pensionssystemet, uppmanar hon.

SKPF pensionärerna har länge pekat på pensionsgapet och återkommande påtalat att något måste göras åt kvinnors låga pensioner. Särskilt gäller det kvinnor med låga löner som arbetat inom vård och omsorg. Nu går SKPF tillsammans med PRO och SPF seniorerna och en rad kvinnoorganisationer, fackliga organisationer och politiska kvinnoförbund samman i ett unikt upprop och kräver att kvinnor ska få pension hela året.

Pensionssystemet har lägst förtroende av socialförsäkringssystemen bland svenskarna och mest kritiska är kvinnor, skriver dessa organisationer i en debattartikel i Aftonbladet.

Beroende av grundskyddet
Kvinnor som haft låg lön blir ofta beroende av grundskyddet som innefattar garantipension och bostadstillägg. Om deras intjänade pensioner ökar så sänks i stället ofta grundskyddet, vilket innebär att mer arbete inte syns i pensionskuvertet, skriver de.

Och fortsätter: Låga pensioner skapar oro och begränsar många kvinnors ekonomiska självständighet, vilket innebär att kvinnor blir beroende av en man för att få ekonomin att gå ihop.
”Vi kräver därför att politiker från höger till vänster tar ett gemensamt ansvar för att höja kvinnors pensioner och att sluta pensionsgapet.”

De ställer tre krav: Att pensionssystemet reformeras med ett uttalat mål att höja kvinnors pensioner. Att pensionsavgiften höjs så att alla får högre pensioner. Slutligen kräver de ett jämställt arbetsliv, högre löner och bättre arbetsvillkor i kvinnodominerade yrken.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna