Livet med hund fyllt av glädje

Hundvalparna har blivit många på hundpromenaden. Hundägare jag möter, för lite småprat på vår rastningsrunda, har tagit hand om omplaceringshundar. Grannen har skaffat katt, två för att vara mer exakt, en hona och en hane. Och hanen har lärt sig åka hiss och räknar med att bli avsläppt på rätt våningsplan.

Min 6-åriga borderterrier, Max, gillar alla hundar, särskilt unghundar som vill leka och då får man hålla reda på fingrar och koppel. Ja, han gillar katterna också, och vi är glada för branddörren som håller katterna på säker sida om oss. Om jag är för långsam i reaktionen meddelar Max, med ett illtjutskall, att jakten är inledd. ”Om du bara hade varit på rätt sida om dörren!”

Men inte alla tänker på att hunden innebär ett omfattande åtagande. Det är inte bara rastning – tre fyra gånger om dagen – mat, lek, pälsvård, kloklippning, tandborstning, kel, social träning och aktivitetsträning.

När pandemin är över kommer många som nu arbetar hemma att sitta på kontoret igen. Och en hel arbetsdag för en hund ensam hemma, är inte att tillråda. Hunden är ett socialt djur och bör inte lämnas ensam mer än högst fyra timmar åt gången. En oregelig, olycklig eller svårhanterad hund gör ingen glad. Ja, då är det hunddagis eller hundmatte som gäller när allt återgår till det ”normala”.

Där har seniorer, som lämnat arbetslivet en fördel. Och i dag får man ofta ta med sig hunden nästan vart man än går; caféer, restauranger och ibladn även på en del köpcentra. Oftast dock ej i dagligvaruhandeln.

Hundkännaren Hans Rosenberg, 68, ägare till mopsen Ryssen och curlyn Jack ger i Här&Nu nummer 4_2021, www.harochnu.se, råd om vilka hundar som passar seniorer bäst. Bland annat border terrier :-).

Dvärgschnauzer. Liten och robust, kräver måttlig motion och aktivitet, lämplig familjehund, ibland skällig. Kräver pälsvård. Intelligent, vänlig, livfull, lydig, alert, orädd.

Cavallier king charles spaniel. En av världens mest populära. Beskrivs som lekfull, tillgiven, mild, social, orädd, tålmodig och anpassningsbar.

Border terrier. Ursprungligen grythund, envis och lite tuff. Måttlig motion, gillar aktivitet. Passar den oerfarne. Pälsen behöver skötas. Tränas för familj och barn.

Tax. Finns i ett flertal varianter, kort-, lång- eller strävhårig, och storlekarna kanin, dvärg eller normal. Jakthund, men de mindre har inte lika mycket jaktlust.

Cocker spaniel. Lite större. Brittisk, ursprungligen stötande och apporterande jakthund. Nu mest sällskapshund. Lekfull, tillgiven, vänlig, trofast, läraktig, tystlåten.

Springer spaniel. Lite större, mankhöjd 51 cm. Liknande specialisering som cockern. Intelligent, tillgiven, gladlynt, alert, aktiv, uppmärksam.

Pudel. Finns i fyra olika storlekar och i flera färger. Lättsam och läraktig – klok som en pudel stämmer väl! Fäller inte sin päls men kräver pälsvård.

Läs mer på Seniorvärlden här