Med vaccinationsbevis behöver inte arrangören begränsa antalet deltagre vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till 100 personer, anser regeringen.

Med vaccinationsbevis – fler än hundra kan delta

Regeringen sätter press. Krav vaccinationsbevis! Då kan evenemang med fler än 100 personer genomföras.

Regeringens beslut att kräva vaccinationsbevis, innebär att arrangörer inte behöver bry sig om att begränsa antalet deltagare. Folkhälsomyndigheten ser behov av begränsningar av antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls inomhus med fler än 100 deltagare. Men med vaccinationsbevis är denna begränsning inte nödvändig, anser regeringen.

Vissa undantagna från krav på vaccinationsbevis
Personer under 18 år och personer som av medicinska skäl inte bör vaccinera sig mot covid-19 är undantagnafrån detta krav. Vaccinationsbeviset är en del av det så kallade covidbeviset.

Enligt regeringens beslut ska den som arrangerar eventuella sammankomsten eller tillställningen kräva legitimation vid inpassage och därmed kunna intyga att de som deltar i sammankomsten har äkta vaccinationsbevis. Arrangören ska även ha en rutin för hur kontrollen av vaccinationsbeviset ska genomföras.

Ytterligare smittskyddsåtgärder kan komma att vidtas
Tillsammans med Folkhälsomyndigheten kommer regeringen att kontinuerligt utvärdera läget i smittspridningen och också avgöra om det finns behov av ytterligare smittskyddsåtgärder.

Införandet av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar träder i kraft den 1 december 2021 och gäller med publik över 100 personer.

Text Ullacarin Tiderman Foto IStockphoto

Senaste artiklarna