Nathalie Vollbrecht med mormor Anita Olsson tillsammans i soffan hemma hos Nathalie.

Nathalie bjuder äldre på matlåda

När mormor Anita Olsson, 78, tänkte börja äta barnmat, bestämde sig Nathalie Vollbrecht, 27, för att göra matlådor till henne. Men tanken att många äldre inte har råd att köpa bra mat, fick henne att starta Pensionslådan. I dag lagar hon mat till fem personer en gång varje månad, dagarna innan pension.

– Jag gillar äldre. Och jag umgås med dem på samma sätt som med vänner i min egen ålder. Vi fikar, äter lunch, promenerar, pratar. Jag tycker att det är hemskt att en del äldre inte äter ordentligt, eller inte har råd att äta mot slutet av månaden för att pensionen inte räcker till, säger hon.
När idén var kläckt började hon höra sig för i vänskapskretsen, bland grannar i Stockholmsförorten Östberga och på Facebook. Mormor var en självklar mottagare, och så hade hon vännen Maj, 85, som hon träffar varje vecka som seniorvolontär. En 90-årig granne ville också gärna ha hemlagad mat en gång i månaden. Och så rullade det på. Hon fick kontakt med en 70-årig man i Huddinge, en 95-årig man i Stureby och en 68-årig kvinna i Örby.
– En kvinna som jag var hos sa att det var bra att jag lagade maten veckan innan pensionen, då hon och många andra pensionärer har dåligt med pengar.

Lagar maten samma dag
Fler än fem pensionärer per månad mäktar hon inte med. Hon lagar maten i sitt eget lilla kök, med två stekpannor och två ugnsplåtar. Inför varje Pensionslåda ringer hon runt och frågar vem som vill ha mat och om de har några särskilda önskemål.
– Jag har en halvkyl och en halvfrys. Så maten lagas och körs ut samma dag, eller senast dagen efter. Jag tittar efter extrapriser och erbjudanden och jag handlar för cirka 1 500 till 2 000 kronor varje gång.
Hur funkar det?
– Jag har ju tre jobb, säger Nathalie Vollbrecht och skrattar.
– Det kostar, men det går inte att mäta i vad det ger tillbaka. Det är värt det. Och så gillar jag att laga mat så det är mest kul.

Persisk kokbok för variation
Projektet startade i april och i dagarna lagade hon fem middagar var till fem pensionärer för sjätte gången. Två dagars jobb, en dag för att handla och laga mat och en dag för att åka ut med maten till hennes matgäster. Och måltiderna delas ut gratis!
För att variera sig har hon köpt en persisk kokbok. Mormor oroar sig för att pensionärerna inte ska tycka om den maten och tycker att hon ska laga stekt strömming, men Nathalie Vollbrecht tror att även äldre vill prova nytt.
– Ja, hon håller verkligen på. Jag är stolt över henne. Hon är snäll och drivande och ställer upp för sin mormor.
Anita Olsson har anlänt för veckans cafébesök. Då åker mormor och barnbarn till Bandhagen, söder om Stockholm, beställer räksmörgås och delar på en citronpaj till efterrätt.
– Vi gör alltid samma beställning och sitter vid samma favoritbord. Och sedan storhandlar vi om det behövs, säger Nathalie Vollbrecht.

Tre extrajobb
Hon har alltid haft många järn i elden. Nu läser hon på Stockholms universitet och ska bli lärare i svenska och svenska som andraspråk. Farten är 200 procent, för hon vill bli klar med studierna innan hon fyller 30. Samtidigt har hon extrajobb som säljare på Ikea, handläggare på Bostadsförmedlingen och personlig assistent 14 timmar i månaden.
– Hittills har det gått bra. I framtiden vill jag nog bara ha ett heltidsjobb, men att vara seniorvolontär tänker jag inte sluta med.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna