Fack och arbetsgivare har kommit överens om bättre avtal för anställda inom offentlig sektor.

Offentligt anställda får högre tjänstepension

Fack och arbetsgivare i kommuner och regioner har kommit överens om höjd avsättnig till tjänstepensioner och nya regler för omställning och arbetsmiljö som rör offentliganställda, enligt Sveriges radio Ekot.

Uppgörelsen, som träffats mellan kommuner, regioner, kommunala bolag och 25 fackförbund, berör sammanlagt omkring 1,2 miljoner anställda. Den är en följd av att parterna kommit överens om hur det så kallade las-avtalet ska införas. 

Sveriges kommuner och regioners ordförande Anders Knape tycker att uppgörelsen är historisk.
– Utifrån vår utgångspunkt är det här en nödvändig förändring för att höja pensionerna för våra anställda, göra oss till mer attraktiva arbetsgivare och samtidigt över tid få ett system som är förutsägbart och där vi vet vilka pensionskostnader vi kommer att ha, säger han.

Vill förbättra arbetsmiljön
När kommuner, regioner och kommunala bolag nu är överens med de 25 facken i offentlig sektor om hur las-överenskommelsen ska införas har parterna tagit ett stort grepp. Även tjänstepensioner och arbete för bättre arbetsmiljö finns med i uppgörelsen som gäller både arbetare och tjänstemän, till exempel undersköterskor och lärare.

– Efter ett långt arbetsliv är det alldeles för många medlemmar som i dag får en alldeles för låg pension och att kunna höja avtalspensionen med 1,5 procent betyder flera hundralappar extra i pension i framtiden för medlemmarna i Kommunal, säger säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog till Ekot. 

Mer penga vid pensionering
Avsättningarna till avgiftsbestämda avtalspensionen (tjänstepension) höjs från 4,5 till 6 procent för löner upp till 44 375 kronor i månaden under 2022. För löner högre än så höjs avsättningarna från 30 till 31,5 procent på den del av lönen som överstiger 44 375 kronor, eller 7,5 inkomstbasbelopp.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto

Senaste artiklarna