I hamnen i Skala gör sig fiskarna redo för dagens arbete.

Patmos – en rofylld idyll för lata dagar

Med sitt berömda kloster och grottan där Uppenbarelseboken sägs ha författats, lockar Patmos besökare från hela världen.
Ändå är få platser lika rofyllda och vilsamma som just denna idylliska lilla grekiska ö.

När morgonsolen ristar sina första spår i det lätt krusade vattnet i hamnorten Skala råder ett närmast överjordiskt lugn. Ön har ingen flygplats och det är hit, till den enda tätorten, man anländer med färja.
Från centrum tar vi lokalbuss (pris en och en halv euro eller motsvarande drygt 15 kronor) uppför en brant kulle och når på cirka tio minuter orten C hora och det världsberömda Johannesklostret.
Det är en majestätisk byggnad som började byggas redan på 1000-talet. Man startade med en kyrka och fram växte så småningom ett helt kloster, vilket i dag finns upptaget på Unescos lista över världsarv.
Till klostret hör, förutom kyrkan, ett muséum samt en butik där munkarna bland annat säljer sitt alldeles egna vin.

Uppenbarelse blev bok
Med på Unescos världsarvslista finns även Apokalypsgrottan, ett par kilometer längre ner på kullen i riktning mot Skala.
Det är nedförslut hela vägen och därmed en riktigt angenäm promenad (alternativt stannar bussen även här eller så tar man taxi).
”Apokalyps” är det grekiska ordet för ”Uppenbarelse” och det är i denna grotta aposteln Johannes runt år 95 efter Kristus sägs ha fått den uppenbarelse, som utgör bibelns avslutande bok.
Teologer har skiftande åsikter vad gäller bokens tillkomst. Men faktum kvarstår, att Patmos med anledning främst av klostret och grottan ibland kallas ”Egeiska havets Jerusalem”.

Bowie flitig besökare
Själva byn Chora, där klostret ligger, är i sig väl värd att upptäcka med dess pittoreska gränder. Här är huspriserna numera skyhöga och till de utländska kändisar som tillbringat mycket tid i Chora hör framlidne rockstjärnan David Bowie.
Bussnätet på Patmos är starkt begränsat. Själva busstationen ligger invid Skalas hamn. En destination som nås med buss och som varmt rekommenderas är den lilla havsbyn Grikos.
Den är avsevärt mindre än Skala, som med omkring 1 200 permanenta innevånare är öns huvudturistort, men hyser ett flertal hotell och en fin badvik samt tavernor.
Skala är alltså Patmos enda egentliga ”tätort”. Den har en liten plaza där det alltid sitter folk, och från vilken gränder och prång förgrenar sig.

Färskfångad fisk
Nöjeslivet är begränsat, men här finns en hel del bra restauranger. En sådan är Pantelis, ett stenkast från plazan, som funnits i samma lokaler sedan 1950.
God färskfångad fisk fås på Tsipouradiko, alldeles intill hamnen. Och prisvärd traditionell mat som lammkotletter på tavernan Gorgones, ett stenkast därifrån.
Vad är typisk lokal mat? Grekinnorna Sozousa Kotsani och Kaiti Tomais ger oss följande tips;
Foundes apo kolokithakia gemista (squashblommor fyllda med lokal ost), ksinomisithra (en lokal ost, som feta fast mjukare), melitsanes me revithia (auberginer med gula ärtor) samt domataki gliko (marmelad av små tomater).

Njuta av solnedgången
Och vad får man inte missa som turist?
– Stranden Choklakas här i Skala. Där har du den bästa platsen på ön att njuta av solnedgången, förklarar Sozousa Kotsani.
Flera besökare vi talar med berättar att de gång på gång återkommer just hit till Patmos. Och faktum är att man här känner någon slags märklig inre frid.
Våra nyvunna grekiska vänner får något lyriskt i blicken när de ombeds att kort beskriva sin ö.
Kaiti Tomais:
– Latrevo tin Patmo (Jag dyrkar Patmos).
Sozousa Kotsani:
– I Patmos einai i zoi mou (Patmos är mitt liv)!

  • Med färja till paradiset
    Patmos saknar egen flygplats. Från Sverige reser man enklast med flyg till ön Kos och fortsätter därifrån med färja. Resan tar drygt två timmar, beroende på bolag.

Text Sören Viktorsson Foto Sören Viktorsson