Den som får en förfrågan, uppmanas polisen att inte logga in med bank-id eller lämna ut några uppgifter om sig själv eller om sina konton.

Polisen varnar för vaccinationsbedrägeri

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177 Vårdguiden eller Folkhälsomyndigheten och ska boka tid för vaccination mot covid-19. Polisen varnar nu för liknande bedrägeriförsök. Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis bank-id.

Bedrägeriförsöken ska enligt uppgift ha riktats mot främst äldre personer och ha skett via telefon.

Det enda tillfället du kan bli uppringd av 1177 Vårdguiden är om du nyligen varit i kontakt med dem och har en överenskommelse om att 1177 Vårdguiden ska ringa upp dig på nytt. Övrig kommunikation från 1177 sker via sms eller e-post.

Blir du kontaktad utan att ha varit i kontakt med 1177 Vårdguiden kan det vara ett försök till bedrägeri.

Uppger sig vara från Folkhälsomyndigheten
Liknande bedrägeriförsök har även gjorts där andra myndigheter påstås vara avsändare, till exempel Folkhälsomyndigheten.

Någon ska ha ringt upp och utgett sig för att ringa från Folkhälsomyndigheten och bett personer att logga in på 1177.se med bank-id för att boka tid för vaccinering mot covid-19.

Logga inte in med bank-id
Det här kan du tänka på om någon sms:ar eller ringer och säger att de vill boka tid för vaccinering genom 1177:

  • 1177 Vårdguiden på telefon ber dig aldrig att identifiera dig med e-legitimation i samtal om vaccination mot covid-19.
  • 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med swish.
  • Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19
  • 1177 Vårdguiden skickar inte kallelser till provtagning.
  • Folkhälsomyndigheten vänder sig aldrig till allmänheten med uppmaningar om att logga in med bank-id eller med förfrågningar om bokningar, registreringar eller pengar.

Den som får en sådan förfrågan uppmanas att inte logga in eller lämna ut några uppgifter om sig själv eller om sina konton. Den som utsätts för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök på detta sätt uppmanas också att göra en polisanmälan. 

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto