Rånarna stal Per-Olofs rollator

Två och ett halvt år var Per-Olof Larsson, 75, hemlös i Stockholm. Han sov på parkbänkar och satt på Centralen under dess öppettider. Vandrade runt i jakt efter någon varm plats att sova. Flera gånger blev han rånad, på pengar, väskor med kläder och de få tillhörigheter han orkade bära på. En gång stal de hans rollator.

– Jag tillkallade polis, men jag fick igen ny förrän morgonen efter. Så jag satt hela natten på en parkbänk, från klockan två till klockan nio på morgonen, för jag kan inte gå utan rollator, säger han.
Det är många hemlösa som rör sig nattetid kring Stockholms centralstation, där är nästan öppet dygnet runt och det var också där, vid Cityterminalen på övre plan, som hjälporganisationen Vid din sida hade soppkök för äldre hemlösa. Dit gick Per-Olof Larsson för att få varm mat och varma kläder när det började bli kyligt utomhus.

Livet slogs i spillror
Då för drygt två år sedan hade Per-Olof Larsson lämnat sitt boende på ett lägenhetshotell i Göteborg, sålt de få tillhörigheter han hade som var något av värde och flyttat till Stockholm.
– Jag har bott här förut under en tioårsperiod. Och nu flyttade jag tillbaka. Den kvinna som jag hade ett förhållande med dog. Vi var ihop i fem år. Hela mitt liv slogs i spillror. Jag kunde inte bo kvar, förklarar han.

De hade ett särboförhållande och när hon inte svarade i telefonen på flera dagar bad Per-Olof Larsson vaktmästaren att öppna dörren. Hon låg död i sängen.
– Jag försökte bo på vandrarhem några dagar varje månad, man måste ju sköta sin hygien. Men det blir dyrt i längden. Hur många nätter tror du att min pension på 7 500 kronor räcket till, när ett rum kostar mellan 400 och 500 kronor, frågar han. Och så måste man ha pengar till mat också.

Hjärtsjuk och benskör
Per-Olof Larsson är multisjuk. Han har haft två hjärtinfarkter och äter hjärtmedicin. För tio år sedan fick han diagnosen kol, en allvarlig lungsjukdom som gör det svårt att andas. Ungefär samtidigt drabbades han av ett akut lårbensbrott, då det också konstaterades att han har osteoporos, benskörhet.
Han blev skickad från stadsdel till stadsdel och alla hävdade att han inte var skriven i deras kommundel. Inte ens i den stadsdel, Skarpnäck, där han var skriven fick han hjälp.
– Jag var avskriven, sa de till mig. Men då grep hjälporganisationen Vid din sida in.

Sommaren 2018 var läget så allvarligt att Jeanette Höglund, verksamhetsledare för Vid din sida, startade en insamling på Facebook. 80 000 kronor lyckades de samla in och under sommaren hyrde Vid din sida en liten stuga på Blidö till Per-Olof där det även ingick mat på Blidö krog.
– Jag vara ganska sjuk och fick åka ambulanshelikopter tre gånger in till sjukhuset för att jag inte kunde andas, säger Per-Olof Larsson.

Inte mått så bra på år
Organisationen och andra volontärer såg också till att knyta kontakt med stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör och i oktober fick Per-Olof en lägenhet i Enskededalens servicehus. Här finns personal dygnet runt, restaurang, bibliotek, gym och sällskapsrum. Det som var kvar av de insamlade pengarna räckte till möbler, en säng, soffa, mattor, köksbord och stolar, köksredskap, en kaffebryggare och en tv. Volontärer från Vid din sida möblerade och hängde upp gardinerna.
– Så här bra har jag inte mått på flera år, säger Per-Olof Larsson.

Rätt människor kan förändra livet
Nu har han fått medicin för sin kol, både en vanlig och en elektronisk inhalator som hjälper till att vidga luftrören under natten och gör det lättare att andas. Här får han också en matlåda varje dag och hjälp med städ och tvätt.

Han besöker träffpunkten som Vid din sida har på Olof Palmes gata nästan varje gång de har öppet, söndagar och onsdagar. Senast han var där serverades revbensspjäll. Fantastiskt gott, säger Per-Olof Larsson. Och här kan han även hämta extrakläder om han skulle behöva.
– Träffar man rätt människor det kan förändra livet för många. Det har det gjort för mig i alla fall.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna