”Det blev ett gigantiskt släktträd där jag kunde se vilka som var släkt med mördaren och hur de var släkt. Totalt blev det ett träd med mellan 600 och 700 personer”, berättar Peter Sjölund.

Släktforskare löste dubbelmordet i Linköping

Fem veckor tog det för släktforskaren Peter Sjölund att lösa dubbelmordet i Linköping. I 16 år gäckade mördaren polisen. Trots ett bra DNA-spår och ett gediget utredningsarbete med 7 000 tips, 6 000 förhör och 5 000 topsade män, förblev gärningsmannen okänd.
– Jag ringde polisen i Linköping och erbjöd mina tjänster. Och då hade man, som första land i Europa, beslutat att använda sig av DNA-släktforskare för att se om man kunde komma närmare en lösning, säger Peter Sjölund.

Nu tar han emot på sambiblioteket i Härnösand, där han tillsammans med flera andra egenföretagare hyr in sig i en del av byggnaden på plan 4.
Han är uppenbart uppsluppen. Efter det nästan osannolika genombrottet har han fått ta emot många hyllningar från kollegor runt om i Europa. Och hans team på sju släktforskare börjar bli varma i kläderna och har på sex månader hittat 60 okända pappor och en och annan morfar och farfar, berättar han i inledningen av intervjun.

I början av juli berättade han om detektivarbetet i radioprogrammet Sommar i P1. En modern Kalle Blomkvist, som älskar att grotta ner sig i ett virrvarr av släkttrådar för att med DNA-spårets otvetydiga säkerhet, slutligen hitta rätt person bland alla träffar som indikerar släktskap.

Fick fram ett par hundra personer
– Medan polisen bara tittar på 15 olika ställen i DNA-kedjan, tittar vi släktforskare på 700 000 ställen för att hitta bokstavskombinationer som matchar.

En DNA-kedja innehåller 3,2 miljarder bokstäver i kombination ACGT och träffsäkerheten ökar naturligtvis med ju fler ställen man kan titta på.
– Vi släktforskare kan se så mycket mer och kan hitta avlägsna släktingar.

I det första steget fick polisen plocka fram en DNA-profil från mördarens DNA, som passar för släktforskning. Provet skickades till ett laboratorium i Houston i delstaten Texas, USA. Det är i USA de bästa DNA-företagen finns, och som tillåter att polisen söker i deras register.

Peter Sjölund känner ägaren till det amerikanska företaget. Och den person som tog hand om provet är svensk från Linköping och blev väldigt engagerad i fallet. Sverige var också första land utanför USA som prövade att söka en gärningsman med DNA-metoden.
– Är något av DNA lika så är man släkt. Och vi fick fram ett par hundra personer som på något sätt var släkt med mördaren, berättar Peter Sjölund.

Släktband från förr
Och de 20 till 25 namnen högst upp på listan verkade intressanta och han kunde avgöra att de borde vara släkt på 1700- och/eller 1800-talet.
– Utifrån hur mycket DNA som är lika går det att se hur pass nära släkt personerna är och när i tiden. Men det går inte av provresultaten säga hur de är släkt. Och där kommer släktforskaren in.

Ja, nu fick Peter Sjölund göra det han är bäst på och tycker är roligast. Det blev till att bläddra i gamla kyrkoarkiv och gå tillbaka i tiden så långt som till 1790.
– Det blev ett gigantiskt släktträd där jag kunde se vilka som var släkt med mördaren och hur de var släkt. Totalt blev det ett träd med mellan 600 och 700 personer.

Och så började han kartlägga trådarna och hittade kopplingar i början och mitten av 1800-talet. Sedan var det bara att vända på steken och börja kartläggningen framåt i tiden. För där någonstans fanns mördaren bland alla barnbarns barnbarn.
– Jag letade efter kandidater som var födda vid rätt tid. Kvinnan hann avge ett signalement innan hon dog. Gärningsmannen skulle vara i 20-årsåldern vid tidpunkten för dådet och vara född 1978–1985.

Största mordutredningen efter Palme
Så långt i hantverket var det bara att vända igen och forska bakåt. Det är bara mördarens släktträd som i slutänden kommer att gå ihop med alla DNA-släktingar, enligt Peter Sjölund.
– Namnen på listan föll bort en efter en och kvar fanns bara en familj med två bröder.

Polisen plockade in båda bröderna för förhör och båda topsades.
– Då säger en av dem: Är det nu jag behöver en advokat? Den andra brodern var helt oförstående, men blev lättad när han förstod att det handlade om dubbelmordet. Han visste ju att det inte var han.
– Det fanns ingen koppling mellan offren och mördaren. De valdes slumpmässigt. Det visade sig att gärningsmannen var psykiskt sjuk och han dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Mordet i Linköping är Sveriges största mordutredning efter Palmemordet. Utredningen omfattar 40 000 dokument och som mest var 60 poliser inkopplade i fallet.
I 16 år hade de anhöriga levt i ovisshet. Men den 9 juni 2020 greps mördaren efter Peter Sjölunds insats som släktforskare.
– Det var otroligt stort! Särskilt att träffa de anhöriga. Då kändes det att jag hade gjort något viktigt.

  • Släktforskning med DNA
    Det finns flera företag i USA som tar emot DNA-prov och gör en analys: Family tree, Ancestry, Myheritage och 23andme är de fyra största. Att göra ett DNA-test kostar cirka 1 000 kronor.
    Om man vill ha professionell hjälp med att hitta okända fäder, eller bara är nyfiken på hur släktträdet ser ut så kostar en dags forskararbete i Peter Sjölunds team 8 500 kronor plus moms.
    Att leta efter en okänd pappa kan ta mellan en till tre dagar om DNA-provet ger många bra träffar. I annat fall är den genomsnittliga arbetstiden två till fyra dagar.
  • Biometriutredningen
    I maj 2021 avslog integritetsskyddsmyndigheten förslaget att Polis ska kunna använda DNA-släktforskning i mordutredningar. Myndigheten ansåg att det var olagligt och integritetskränkande.
    Sista ordet är dock inte sagt. Regeringen vill att Polis ska kunna använda biometri i brotts­bekämp­ningen. En särskild utredare har tillsatts och ska redovisa uppdraget i februari 2023.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman