Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppger i en intervju i Sveriges radio Ekot den 12 maj att Sverige slutar vaccinera med Astra Zeneca.

Sverige slutar vaccinera med Astra Zeneca

Sverige slutar att vaccinera med Astra Zeneca som första dos mot covid-19. Förmodligen redan i början av juni enligt Sveriges radio Ekot.

Efter larm om svåra biverkningar har Astra Zenecas varit föremål för diskussion. Och många människor över 65 år, som erbjudits vaccinet, har vägrat att ta det. Norge och Finland har också tackat nej till Astra Zenecas vaccin och överlåtit det till den gemensamma EU-potten för vaccin mot covid-19. Beslutet innebär att även personer över 65 år, som inte redan fått sin första vaccindos, kommer att erbjudas vaccin från Pfizer eller Moderna i stället.

Totalt behövs ytterligare cirka 200 000 doser, främst till personer som väntar på sin andra dos av Astra Zeneca. Därefter erbjuds även personer över 65 år annat vaccin som första dos. Det sa Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Ekot i en intervju i Sveriges radio den 12 maj.
– Jag skulle tro i tre veckor till. Preliminär uppgift från Folkhälsomyndigheten, som förmedlar information från regionerna till mig, är att vi behöver ha ungefär 200 000 doser till. Och då tror jag att det blir den här veckan, nästa vecka och kanske en vecka till och sedan kommer vi att skicka dem till andra ställen, då går de tillbaka in i potten, EU-potten, sa han i en intervjun.

Richard Bergström tror att man någon gång under sommaren kommer att gå över till något annat vaccin.
– Ja, när det gäller dos ett, så kommer vi att gå över till andra vacciner redan de kommande veckorna. Nu har vi Pfizer och Moderna, som är de två vacciner vi använder för nyvaccination, om vi kallar det för det, sa Richard Bergström i intervjun.

Text Ullacarin Tiderman Foto IStockphoto