Vid Largo das Portas do Sol tar vi tid för en fika och hänförande utsikt ner mot Floden Tejo.

Fyra vackra platser i Portugal med tågluff

I få länder räcker en svensk pension lika länge som i Portugal. Följ med på en tågluff till Lissabon, Sintra, Porto och Coimbra!  Enkelt, roligt och prisvärt. Under sju dagar hinner vi med fyra platser utan att stressa.

På flygplatsen i Lissabon köper vi kortet Viva Viagem som ger ett dygns fri åkning på metro, spårvagn samt buss för 6,40 euro. Flygplatsen har en egen metro-station.
Efter incheckning på hotellet väntar första ”prischocken”. En enkel kvartersrestaurang erbjuder varmrätt samt 20 centiliter vin för runt fem euro! 

Nästa morgon tar vi metron till torget Martim Moniz (t-banestationen med samma namn). Härifrån avgår de berömda gula spårvagnarna, linje 28. Ju tidigare på dagen man kommer, desto större chans att en sittplats. 

Genom Afalma
Vi
åker genom området Afalma, Lissabons äldsta stadsdel och stiger av vid hållplats Largo das Portas do Sol för en fika och hänförande utsikt ner mot Floden Tejo.Högst uppe i Alfama ligger Castel de Sao Jorge, en av stadens äldsta byggnader, också mycket sevärd.
Stadsdelen Belém hyser några av Lissabons finaste attraktioner, som det befästa tornet vid floden Tejo samt klostret Jerónimos. Hit tar man sig med spårvagn 15, från Praca da Figueria (t-banestation Rossio) 

Lissabon har ett sjudande nattliv och stadsdelen Bairro Alto är full med restauranger samt fadoklubbar. I Viva Viagem-kortet ingår funucular, en bergbana där främre hjulen är små och bakre stora. Den ligger intill torget Restaudores (t-banestationen har samma namn) och segar sig långsamt men säkert upp till Bairro Alto. 

Sagostaden Sintra.

Kort väg till Sintra
Från Lissabons
Rossio-station är det ungefär 40 minuters tågresa till ”sagostaden” Sintra. Vi betalar 2,75 euro för den färden.
Sintra har två huvudsakliga attraktioner; slottet Palácio Nacional da Pena samt palatset Quinta da Regaleira med en imponerande trädgård. 

Vi väljer bort turistbussarna och tar, för en dryg euro, buss 435 från stationen och upp till bägge attraktionerna. Tillbaka är det nedförsbacke och under en angenäm promenad beundrar vi ”sagostadens” arkitektur.

Portugals näst största stad Porto.

Vidare till Porto
Från Sintra går färden åter till Lissabon, men nu till Oriente-stationen varifrån tågen avgår till landets näst största stad, Porto. InterCity-tåget kostar 25 euro i andra klass och resan tar drygt tre timmar.
Det är påfallande tyst i vagnen. Portugiser är ofta en smula återhållsamma, men samtidigt mycket hjälpsamma om man exempelvis behöver hjälp att hitta. 

Portos historiska centrum med torg, kyrkor och monument kan med fördel upplevas till fots med en guidebroschyr i handen. Vi köperäven 48 timmars Hop on Hop Of-buss med guidning på svenska, för 20 euro.
Det är en rejäl åktur och vi hoppar av vid hållplats Forte Sao Francisco Xavier, direkt invid Atlanten. Så stannar vi vid Alfandega nova med pittoresk bebyggelse samt vid Ribeira de Gaia, på andra sidan bron Douro och med portvinskällare.

Coimbra klyvs i två delar av floden Mondego.

Två timmar till Coimbra
Från Porto till Coimbra tar det nästan två timmar, eftersom vi nu väljer lokaltåg för mindre än tio euro. Staden klyvs i två delar av floden Mondego.
Har man kanske bara några timmar, är bästa tipset taxi från järnvägsstationen till ”Universidade”, ett av världen äldsta universitet, ursprungligen grundat 1290. Från universitetsområdet är det en mycket fin, brant promenad genom gränder och prång ner till huvudtorget Largo da Portagem. 

Bästa minnet från resan? Efter ett par besök på en lokalkrog i Porto fick vi fin kontakt med ägaren. Sista notan går på 11,90 euro för soppa, huvudrätt, efterrätt samt varsin halvflaska vin.
Artikelförfattaren ber att få betala även ressällskapets förtäring.
Senhor, skrattar ägaren, notan Ni fick är för två..! 

  • Fakta resa
    V
    i reste med SAS resp Norwegian från Stockholm till Lissabon. Prisnivån t/r ligger på från
    3 000 till 4 000 kronor beroende på avgångsdatum. Resan bestod av fyra dygn i Lissabon, ett i Sintra, två i Porto, två i Coimbra och ett sista dygn i Lissabon. Boendekostnaden låg på ungefär 65–95 euro per natt, hotell är dyrare än
    airbnb (privatbostäder). Den låga kostnaden för resor inom landet samt inte minst för mat på restaurang gör Portugal prisvärt för en svensk resenär. Portugal är naturskönt och människorna vänliga. Förutom med restauranganställda hade vi få kontakter med lokalbefolkningen, äldre portugiser talar ofta bara sitt modersmål och kanske en smula spanska eller franska. Bästa feelingen fås vid besök på någon av landets många fadorestauranger! 
  • Fado: Den portugisiska folkmusikstilen fado är en sorts klagosång med influenser från portugisiska sjömanssånger.

Resan genomfördes sommaren 2019

Text Sören Viktorsson  Foto Sören Viktorsson