Tänk att bli lika omskött som en bil

Sköta om bilen måste man ju, dags för helrekonditionering, eller Helrekond som vi säger, vi som verkligen sköter om vår ögonsten. En ordentlig och rekorderlig städning och rengöring av både ut- och insidan av skötebarnet – bilen!
Helrekond återskapar nybilskänslan, ökar andrahandsvärdet och livslängden på bilen. Den blir jättefräsch – som ny!

Bilen utsätts för väder och vind, smuts och sand, värme och kyla, det bleker och gör att den blir matt i lacken. Kaross och fälgar avfettas med ett miljövänligt alkaliskt avfettningsmedel och tvättas sedan grundligt så att bilen blir riktigt ren. Lacken maskinpoleras med ett polermedel som anpassas efter lackens skick så att repor och oxider avlägsnas. Slutligen läggs det på ett vax som ger långvarigt skydd mot smuts, salt och trafikdamm. Fönstren putsas, gummilister och däcksidor behandlas. Eventuella stenskott lagas med originalfärg.
Efter det att exteriören är ordentligt rengjord och lacken är skinande blank är det interiörens tur. Motortvätt såklart och kupén och bagageutrymmet. Dammsugning, gummimattorna plockas ut och tvättas, fönstren putsas och instrumentpanel och övriga plast- och gummidetaljer görs skinande rena. Dörrkanterna vaxas. Syftet är att hela kupén ska kännas fräsch och att nybilskänslan ska komma tillbaka. Till exempel kaffefläckar på säten eller andra textilier tas bort med en klädseltvätt. Även behandlingar som kan ta bort besvärande odörer finns, som till exempel lukt från din våta hund eller oangenäma dofter från sopsorteringstransporter.

Jag önskar att det fanns rekond för människor också, att vi kunde bli omskötta lika fint som bilar! Tänk att kunna lämna in sig själv på Helrekond, att få småfel fixade och att få små justeringar av både interiör och exteriör gjorda, på samma ställe!

Att få allt från fotvård, nageltrång och ljumskbråck, över småsår på fötter och händer och ont i ryggen, till tandvård och diverse provtagningar åtgärdade, på en gång, som en årlig besiktning ungefär – en Helrekond för att höja andrahandsvärdet och att återskapa nymänniskokänslan!
Jag önskar ibland att jag var en bil av samma årsmodell som mitt födelseår 1946,
Då vore man veteranklassad och ompysslad!

Text Staffan Forssberg