Kryssning är ett underbart sätt att resa menar Håkan Wistrand, som tycker att det är både bekvämt och prisvärt.

Världen runt på vågorna

Håkan har rest på de sju haven. Kryssat runt bland öarna i Västindien, korsat Stilla havet, rundat Kap Horn och besökt de stora städerna runt Medelhavet. Men inte som sjöman utan som båtturist.
– Att åka på kryssning är ett underbart sätt att resa och inte alls så dyrt som man kan tro, säger Håkan Wistrand, 72.

Det var på en båtresa till Sydafrika 1974 som Håkan och hans fru första gången förstod att livet till havs kan vara ett högst behagligt liv.
– Vi hade lämnat ett stressigt arbete i Sverige och visste att ett nytt stort engagemang väntade i Sydafrika. Vi var väldigt trötta när vi klev ombord. Men den tolv dagar långa båtresan blev en av de bästa resor vi gjort. En skön hytt väntade, god mat och en del program ombord. Själen hann ifatt kroppen.

Vill resa bekvämt
För några år sedan blev de pensionärer och hann äntligen ägna sig åt barn och barnbarn och andra uppgifter som länge legat och väntat. Men när vintermörkret åter slöt sig tog de flyget till Valparaiso, på Chiles västliga kust, för att långkryssa till Buenos Aires. Äntligen skulle de få se en del av Sydamerika.
– Vi hade drömt om att åka dit någon gång. Men ju äldre man blir, desto bekvämare vill man resa. Slippa krångla med hotell och planera utfärder, bara kryssa, koppla av och följa med.
Resan 2009 gick via Sydamerikas sydspets Kap Horn, känd för sin dimma, sina hårda strömmar och stormar. När de närmade sig udden blev passagerarna ombedda att inte gå upp på däck.
– Men det blev tvärtom, Kap Horn bjöd på vackert väder och spegelblank sjö. Vår norske kapten blev så förvånad att han i stället uppmanade oss att skynda upp och fotografera. Han hade aldrig sett Kap Horn så stilla.
Den fortsatta resan bjöd i alla fall på god vind, med stopp i Eldslandet och Puerto Madryn innan sluthamn i Buenos Aires.
– De här stora kryssningsbåtarna har så bra stabilisatorer att man knappt känner av när det blåser storm.

Mineralvatten sparar pengar
Kryssningsresan till Sydamerika gav blodad tand. Bortsett från några korta båtresor till Finland har de nu avverkat tio längre kryssningsresor. Från Yokohama över Stilla havet till Vancouver, en resa utefter Alaskas kust, en sväng i Västindien och några resor i Medelhavet. I bland en vecka, helst två.
– Några särskilda pensionärsrabatter gäller inte på båtarna. Men de är ändå inte dyrare att åka på än en vanlig flygcharter till Kanarieöarna. En 12 dagars resa till hösten, från Rom till San Juan i Västindien, kostar bara 9 000 kronor. Det är ju alltså mindre än 1 000 kronor per dygn, med mat, logi och underhållning och tryggheten av personal som kollar och passar upp. På båtarna finns läkare och en egen sjukvårdsavdelning.

Mindre än 1 000 kr per dygn med mat, logi och underhållning.

Håkan har hittat fler sätt att komma billigare undan.
– I stället för att åka på en organiserad charterresa blir det alltid billigare att köpa biljett på nätet.
Livet ombord kan också levas billigare för den som vill.
– Vi nöjer oss med mineralvatten till maten. En bekant till oss kunde i slutet av en resa konstatera att spritnotan blev dyrare än själva resan.

Massor att göra ombord
Håkan och hans fru har åkt med olika båtbolag, men reser nu helst med Royal Carribean.
– Dels för att man enbart pratar engelska på de båtarna, men vi upplever också att det är en skönare stämning bland personalen. Andra bolag har en betydligt tydligare hierarki.
I slutet av februari ska de ut igen. Denna gång till Karibien. Men nu i sällskap med ett av sina barnbarn
– Jag tror inte att han kommer tycka att det blir en långtråkig resa. Det finns massor att göra ombord.
Förutom restauranger, promenader, bio och swimmingpooler finns det klätterväggar, underhållning varje kväll, gym och bibliotek. Det sistnämnda passande för farfar.
– Kryssningar är som gjorda för att läsa en god bok, avslutar Håkan Wistrand

Text KG Mattsson Foto Privat