Vi hade inget ”miljötänk” förr

Jag skulle betala på mataffären häromdagen och den unga kassörskan föreslog att jag skulle ta med egna kassar eftersom plastkassar inte är bra för miljön.
Jag bad om ursäkt och förklarade att vi inte hade det här mijötänket i våra dagar. Kassörskan svarade att det är problemet. ”Er generation brydde sig inte tillräckligt för att bevara miljön till kommande generation”. Hon hade förstås rätt i sak, vår generation hade inte miljötänket på ”vår tid”. Men vad hade vi?

Då hade vi mjölkflaskor som vi lämnade tillbaka, läskflaskor som vi pantade. Butiken skickade tillbaka dem till tillverkaren som tvättade dem och återanvände dem. Så de återanvändes flera gånger. Men vi hade inget miljötänk.
Vi gick i trappor, för det fanns inte hiss eller rulltrappor i alla affärer, skolor och företagsbyggnader. Vi gick till affären för att handla, vi tog inte bilen varje gång vi skulle förflytta oss några hundra meter. Men kassörskan hade rätt. Vi hade inget miljötänk.
Då tvättade vi blöjor för att det inte fanns engångsblöjor. Vi torkade våra kläder på linor, inte i ett energiförbrukande monster. Sol och vindkraft torkade våra kläder.

Barnen ärvde kläder från sina syskon, inte alltid det senaste märket. Men kassörskan hade rätt. Vi hade inte miljötänk då.
På den tiden hade vi en enda tv eller radio i hemmet, inte en i varje rum. Tv-apparaten hade en liten skärm ungefär som en näsduk, inte som halva Gotland.
I köket blandade och vispade vi alltid för hand. Vi hade inga maskiner som gjorde allt åt oss. När vi packade sköra saker använde vi gamla tidningar att skydda dem, vi hade inte bubbelplast eller styrenkuddar.

På den tiden startade vi aldrig en bensinslukande motor bara för att klippa gräset, vi sköt gräsklipparen för hand. Vi motionerade genom att arbeta så vi behövde inte gå till ett gym som använder elmaskiner såsom löpband och trappmaskiner. Men kassörskan hade rätt vi hade inget miljötänk.
Vi drack vatten från kranen i stället för att använda en plastmugg eller plastflaska varje gång. Vi fyllde våra bläckpennor med bläck när de tog slut i stället för att köpa en ny. Vi ersatte rakblad i rakhyveln och kastade inte hela hyveln bara för att bladet var slött. Men, vi hade inte miljötänket då.

På den tiden åkte folk buss, barnen cyklade eller gick till skolan i stället för att göra föräldrarna till en taxirörelse. Vi hade ett eluttag i varje rum inte ett dussintal i en förgrening. Vi behövde inte ha en smartphone som skickar datasignaler 2000 mil i rymden för att hitta närmaste pizzeria.
Är det inte lite sorgligt hur dagens generation beklagar sig över hur slösaktiga den äldre generationen var bara för att vi inte hade ”miljötänk”.

Text Irma Kjellin