Christer bedriver diakoni på Facebook

För 20 år sedan lämnade Christer Schwartz sitt arbete som butikschef inom dagligvaruhandeln för att bli diakon. Hans sociala arbete sträcker sig långt utanför kyrkans väggar. Med Facebookgruppen ”Pensionär till pensionär” förmedlar han hjälp till de som behöver.

– Maskorna i samhällets nät blir bredare och bredare, många människor har det svårt, särskilt många äldre. Jag känner en kvinna i vår församling som lever på filmjölk och socker de sista fyra dagarna innan pensionen. Ett presentkort på 100 eller 200 kronor, blir som en guldkant på veckan, säger diakon Christer Schwartz.
Han tar sitt sociala engagemang på största allvar och är i stort sett i farten till långt in på natten. Dagtid är det den diakonala verksamheten i S:t Johannes församling i Stockholm med social verksamhet och samtal, på kvällstid upptar Facebookgrupperna ”Familj till familj” och ”Pensionär till pensionär” hans tid.

Pensionärerna har det sämst
Idén till att starta en Facebookgrupp fick han under sin tid som diakon i Visby. Då startade han gruppen ”Familj till familj” som i dag består av 2 700 familjer, som bland annat förmedlar kläder, sportartiklar och leksaker till barnen. Men de som har det sämst ställt på Gotland är pensionärerna, säger han.
– Det är inte ovanligt att en ensam kvinna har 5 000 kronor i månaden mindre än vad många pensionärer har i Stockholm.
– De är bönder med jordbruk och när mannen dör först blir hon kvar med en pension som i stort sett är noll. Hon går inte till socialen och söker inte bidrag. Så jag startade Facebooksidan ”Pensionär till pensionär” 2010 och nu har jag tagit konceptet med mig när jag flyttade tillbaka till Stockholm, till S:t Johannes församling.
– Det finns även många fattigpensionärer på Norrmalm i Stockholm. De har hemtjänst, men anser inte att de har råd med all hjälp som de behöver eftersom det kostar, påpekar han.

Jag gillar inte orättvisor och dubba budskap: Som när regeringen hävdar att pensionärerna ska få det bättre.

Hjälper med brandvarnare
Det man förmedlar kan vara allt från en byrå, en vårkappa eller ett presentkort, till nya batterier till brandvarnaren. Det senare kräver en särskild förklaring.
Christer Schwartz fick idén om att hjälpa till att byta batterier i brandvarnare hos äldre eller att sätta upp en ny i samband med en lägenhetsbrand med dödlig utgång i höstas.
– Vi annonserade i lokaltidningen och fick ett enormt gensvar. Det är många som inte har brandvarnare, eller inte har uppfattat att batterierna behöver bytas. Och så har de så fasligt högt i taket här på Normmalm, 3,20 är inte ovanligt.

Allt viktigare arbete
Så nu går han runt i församlingen med stege och har hittills bytt över 30 brandvarnare och fler är på gång.
Christer Schwartz upplever att kyrkans diakonala arbete blivit allt viktigare.
– Jag gillar inte orättvisor och dubba budskap: Som när regeringen hävdar att pensionärerna ska få det bättre. Men när pensionen betalas ut handlar det om 20 spänn. Det är inte att få det bättre.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman