Covidvirus i stark förstoring.

Covidfallen minskar, men pandemin är inte över

Coronapandemin tycks nästan bortglömd, men Folkhälsomyndigheten påminner om att den fortsätter – om än med mycket låga sjuktal.

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. De är från vecka 21 (sista veckan i maj) då drygt 1300 fall av covid-19 rapporterades, vilket är en minskning från veckan före.

Antalet covidsmittade som behöver intensivvård har minskat drastiskt i år. Under vecka 21 lades endast två personer in på IVA. Antalet som avlider till följd av covid minskar också. De senaste siffrorna är från vecka 19, då 35 personer rapporteras avlidna i covid-19.

65 procent av alla som är 18 är eller äldre har nu fått tre doser vaccin. Av alla som är 80 år eller äldre har 76 procent fått fyra doser.

– Det är viktigt att alla som har möjligheten vaccinerar sig och tar påfyllnadsdoserna när de erbjuds. Även om smittspridningen fortsätter att minska i landet är vi fortfarande mitt i en pandemi, säger Britta Björkholm som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

 

Läs mer om vaccination mot covid-19

Text Markus Dahlberg Foto Kjell-Olof Hedlund, Folkhälsomyndigheten

Senaste artiklarna