Fortsatt besöksförbud på äldreboenden augusti ut

Besöksförbudet på äldreboenden i Sverige kvarstår till och med augusti ut, meddelade socialminister Lena Hallengren.
–  Det är en av många åtgärder som behöver ligga fast, sa hon vid måndagens presskonferens.

Däremot ändrar Folkhälsomyndigheten sina föreskrifter och allmänna råd som preciserar det personliga ansvaret, bland annat i samband med resor. Från och med den 13 juni får nu symptomfria personer resa inom Sverige. Och det gäller även personer över 70 år.

Begränsa kollektivt resande
Men myndigheten uppmanar att man ändå ska begränsa det kollektiva resandet och att man i första hand ska gå, cykla eller använda andra färdmedel än kollektivtrafik. Och behöver man resa kollektivt bör man i så fall välja alternativ där det går att boka en sittplats.
–  Vi ser inte att det är ett alternativ att stänga ner nu, meddelade Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark-Wisell vid en presskonferens i början av juni.

Undvik sociala kontakter
Myndigheten anser det är de sociala kontakterna och inte resor i sig som sprider smitta. Av den anledningen ligger övriga restriktioner kvar, som krav på uteserveringar med uppställande av borden glest med avstånd och rekommendationer för riskgrupper.

Och om kurvan åter vänder uppåt – och det blir en ökad smittspridning – kan restriktionerna skärpas igen.
–  Det är endast genomförbart om vi håller oss till de restriktioner som finns, enligt Karin Tegmark-Wisell.

Var och en måste ta ansvar
Till och med måndag den 15 juni har 4 891 personer dött som en följd av covid-19 i Sverige, och det totala antalet bekräftat smittade i Sverige är 52 383.
–  Vi är inte ur det här läget ännu. Var och en måste ta sitt eget ansvar, menar Karin Tegmark-Wisell.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto