Gott skydd efter vaccinering – alla över 18 år vaccinerade 15 augusti

Vaccinerna mot covid-19 ger gott skydd mot sjukdomen, visar en sammanställning från Folkhälsomyndigheten. Av de 430 000 personer som fått två doser har endast 200 personer testats positivt för covid-19. Tidpunkten när alla över 18 år kommer att vara vaccinerade har flyttats fram till den 15 augusti.

För att öka kunskapen om vaccinationernas effektivitet följer Folkhälsomyndigheten antalet personer som testas positivt för covid-19 efter att de vaccinerat sig.
– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd. Och antalet som ändå får covid-29 ligger i nivå med vad som är förväntat, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Bara 200 blev sjuka efter vaccinering
Totalt har 1 404 620 personer i Sverige vaccinerats. Den 31 mars hade 1 125 472 fått en dos och omkring 486 038 personer fått två doser. Omkring 6 000 personer har hittills konstaterats ha covid-19 efter sin första vaccindos. Nästan 4 000 av dem testades positivt inom de första två veckorna efter den första dosen, innan kroppen hunnit bygga upp ett skydd. Bara omkring 200 personer konstaterades ha smittats med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen.
– Att så få personer smittas efter att de fått sin andra vaccindos tyder på att vaccinerna som används mot covid-19 i Sverige fungerar bra. Även en dos ger skydd, men inte lika effektivt, säger Anders Tegnell.

Blir ej allvarligt sjuka
Antalet som får en infektion efter vaccinering, så kallad genombrottsinfektioner, kommer att öka, men förväntas utgöra en mycket liten andel av det totala antalet vaccinerade. Och de kommer inte bli svårt sjuka, eftersom vaccinerna mot covid-19 ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, anser Folkhälsomyndigheten.

 • Och rekommendationerna kvarstår
  Eftersom personer kan bli smittade trots att de är vaccinerade, och man inte vet om vaccinerade personer kan sprida smittan vidare, är det viktigt att alla fortsätter att följa gällande regler och rekommendationer. Det gäller även för personer som är vaccinerade.
  Tvätta händerna ofta. Använd tvål och vatten eller handsprit.
  Håll säkert avstånd till andra som hostar eller nyser.
  Använd munskydd när det inte går att hålla fysiskt avstånd.
  Rör inte vid ögon, näsa eller mun.
  Håll för näsan och munnen med armbågsvecket eller en näsduk när du hostar eller nyser.
  Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  Uppsök sjukvård om du har feber, hosta och svårt att andas.
 • Fakta om analyserna
  Folkhälsomyndigheten följer löpande hur många personer som konstateras ha covid-19 en tid efter att de har vaccinerats, så kallade genombrottsinfektioner. Dessutom samlas prover från sådana fall in för att fastställa om vissa virusvarianter oftare är förknippade med genombrottsinfektioner än andra.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto