– Vi är två starka personligheter med stor integritet och den bevarar vi i vår relation genom att unna varandra det allra bästa, säger Maria Lund om sitt liv med Johan Lindahl.

”Tryggt att mötas som lite äldre”

Johans liv tog honom från Djursholm via Lausanne, New York och Örebro till Munka Ljungby. Maria stannade kvar i Stockholm för att studera, och efter en fil.kand. fick hon jobb som journalist och informatör på landstinget i Stockholm.

En dag i maj år 1994 var Maria på besök i Skåne hos en barndomsvän som hon hållit kontakt med genom åren.
– Min väninna berättade att hon hade träffat på Johan, som hon visste var en gammal klasskamrat till mig, så vi gav oss av hem till Johan med lite gott kaffebröd, säger Maria Lund.

Dagen därpå var en klämdag, fredagen den 13 maj, samma datum som de 27 år tidigare hade tagit studenten! Därför bestämde de sig vid återseendet för att göra en utflykt till Gilleleje i Danmark, de ville prata gamla skolminnen.
– Och det blev en riktig klämdag, skämtar Johan och tittar kärleksfullt på sin fru.
Maria kontrar med att påpeka att även om de kramades lite den där dagen så skedde umgänget på ett strikt vänskapligt plan.

”Helt klart starka känslor”
– Det fanns starka känslor mellan oss, det var helt klart. Jag kände genast att det var rätt, jag hade levt ensam så länge och tänkte genast att det här mötet kommer att förändra mitt liv, men med tanke Johans situation var jag inställd på att det skulle ta tid, säger Maria Lund.

Vi var båda i en fas i livet då vi var inställda på förändring. Att mötas igen blev ett äventyr, som har varat i över tjugo år.

Ett par månader senare flyttade Johan Lindahl hemifrån. Mötet med Maria blev tungan på vågen. Den första tiden bodde han hos en god vän, utan att ha en aning om hans heta känslor var besvarade.
– Vi höll kontakten över sommaren, och i november flyttade Johan hem till mig i min lägenhet i Stockholm, säger Maria Lund.

I och med mötet förändrades hennes liv. Hon beskriver hur hon hade stagnerat i sin utveckling, men hur hon nu upplevde en hisnande känsla att hitta kärleken i en gammal bekant.
– Vi var båda i en fas i livet då vi var inställda på förändring. Att mötas igen blev ett äventyr, som har varat i över tjugo år, säger Maria.
– Redan i skolan skrattade vi åt samma saker. Vi har roligt tillsammans till och med när vi har tråkigt, fyller Johan i.

Snart började paret leta boende i Skåne. Marias farmor hade bott i den lilla byn Stenestad och där fann de sitt drömhus med plats för gemensamt kontor. Maria frilansade som journalist och Johan som copywriter. De drog igång det gemensamma företaget ”Svenska Ordförrådet”.

Vi är rika på mycket men inte på pengar. Vår kärlek håller sig stark i vått och torrt.

I dag är de pensionärer och på väg att flytta till en lägenhet i Landskrona. Stenestad kommer att bli av med två eldsjälar som bland annat dragit igång en kulturförening och ett galleri där Johan Lindahls konst men även andras konst finns representerade.
– Nu kastar vi oss ut igen, säger Maria Lund.

Det har de gjort så många gånger förut, och det går bra så länge de har varandra. Att mötas på lite äldre dagar skapar en trygghet, anser de.

Unnar varandra det bästa
– Vi är två starka personligheter med stor integritet och den bevarar vi i vår relation genom att unna varandra det allra bästa. Vi har överseende med småsaker och skippar för det mesta allt tjafs, även om vi förstås grälar med varandra ibland också, säger Maria Lund.

Efter giftermålet i Stenestads kyrka år 1997 åkte paret på bröllopsresa till Skagen. Där målade Johan Lindahl en tavla från bröllopsmiddagen i trädgården. En alldeles äkta Skagenmålning, meddelar han med glimten i ögat.

Den 24 juli i år firade paret 20-årig bröllopsdag.
– Vi är rika på mycket men inte på pengar. Vår kärlek håller sig stark i vått och torrt, avslutar Maria Lund.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen

Relaterade artiklar