Agnes Wold, överläkaren, forskaren och professorn i klinisk bakteriologi, har slutat ha dåligt grönsakssamvete och har nästan inga grönsaker här hemma.

10 matfrågor till Agnes Wold

Tarmen och bajset” var rubriken för ett avsnitt av P1-serien ”Fråga Agnes Wold”. I programmen avlivas en rad föreställningar och myter kring mat och hygien av den humoristiska överläkaren, forskaren och professorn i klinisk bakteriologi.
Vi ställde tio frågor om mat och ätande.

1. Tycker du att överviktiga ska banta?
Nej, de allra flesta behöver inte banta. Bara om man har grav övervikt så att man får svårt att röra sig. Att väga 160 eller 170 kilo är inte bra. Det finns ju en gräns när det är medicinskt farligt. Men det hjälper nästan aldrig att banta, då är det operation som gäller. 

2. Vad är viktigast – god mat eller nyttig mat?
God! Det finns inga bevis på att någonting är nyttigt. Det är en stor myt. Det är onyttigt om man bara äter choklad och chips och dricker sprit, det kan vi vara överens om. Men att viss mat skulle vara nyttigare än annan mat finns det inga starka bevis för.

3. Ska man undvika salt, fett och kolhydrater?
Nej! Mat består av salt, fett och kolhydrater, och lite proteiner.

4. Bör vi äta riktigt mycket grönsaker och frukt?
Nej, det finns inga belägg för det heller. Jag äter aldrig frukt, jag får ont i magen av det. Tror jag har lite gallbesvär. Allra godast är fisk, piggvar till exempel med smält smör och kokt potatis.
Jag är inte så förtjust i såna där stora biffar. Jag föredrar malt kött, pannbiff och hamburgare, jag tycker att det smakar mer.

5. Hur viktigt är det att skölja grönsakerna?
Bra fråga. Vissa människor som är transplanterade och är känsliga för bakterier får inte äta sallad. I importerade grönsaker och kryddor kan det finnas salmonella och andra grejer. Så det är nog bra att skölja. Men om du kokar grönsakerna så är det ju ingen fara.

6. Vad ska vi äta och undvika för tarmarnas skull? Yoghurt?
Tarmen är till för att ta upp maten. Alla djur har en tarm, det är det första organet som bildas, det mest fundamentala av allt. Det behöver vi inte tänka på. Det är vi som utgår från tarmen och inte tvärt om. Om man är förstoppad är det bra att äta fibrer. Är man inte det, så får man äta vad man vill.

7. Hur ska man äta för att förstärka sitt immunförsvar?
Det kan man inte. Immunsystemet är så prioriterat att man dör om det lägger av, för då kommer alla bakterier invällande. Det är en jättemyt att det skulle krävas artificiella saker för att stärka immunsystemet, för då skulle vi inte sitta här. Det är lika dumt som att hjärtat skulle sluta slå om vi inte åt grönsaker. 

8. Vilka vitaminer bör man äta?
Inga. Jag har aldrig ätit en vitamin i hela mitt liv. AD-droppar behövs när man är spädbarn, sen behövs det inte. Men det finns tonårstjejer som bantar och som dessutom är vegetarianer och folk som ska äta klimatnyttigt. Det har inte funnits några människor med vitaminbrist i Sverige sen 40-talet, men nu verkar det komma igen. 

9. Bör man sluta med alkohol?
Va?! Om man är alkoholist och har problem, ja. Men det är ett av livets stora glädjeämnen, Den och maten är det som är trevligast, och särskilt kombinationen. Däremot ska man gärna sluta röka och knarka. 

10. Hur ändrar du dina matvanor för att du är 65+?
Jag har slutat ha dåligt grönsakssamvete, så nu finns det nästan inga grönsaker här hemma. Det är jätteskönt. Jag äter ofta lunch ute och då äter jag det mesta. Jag har inget emot att det serveras, men det blir aldrig av här hemma.

Text Roland Cox Foto Göteborgs universitet 

Senaste artiklarna