Många underskattar vikten av tjänstepension

Knappt fyra av tio svenskar, 37 procent, tror att tjänstepension är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Men betydligt fler, 44 procent, tror att privat sparande är viktigast. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag, som infaller i dag.

– Många underskattar tjänstepensionens betydelse. Utan tjänstepension måste du i stället själv spara många tusenlappar varje månad, och det är få som har råd med det, säger Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, en av aktörerna bakom Tjänstepensionens dag.
Den som har en lön på 25 000 kronor måste spara ungefär 1 000 kronor per månad. Är lönen 39 000 kronor måste man spara ungefär 2 000 kronor per månad och den som tjänar 49 000 kronor i månaden behöver sätta undan nästan 5 000 kronor, för att kompensera för utebliven tjänstepension.

Den som saknar tjänstepension och inte har möjlighet att spara på annat sätt riskerar att få en mycket låg pension – ofta mindre än halva den tidigare lönen.
– Det viktigaste pensionsvalet är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Tjänstepensionen är en kanonbra förmån som många arbetsgivare kunde lyfta fram mer i lönesamtal och vid rekrytering, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum. Tjänstepensionens dag infaller den 27 september varje år. Syftet med dagen är att uppmärksamma vikten av att ha en tjänstepension och inspirera arbetsgivare att informera sina anställda om tjänstepension.

I år står ett tjugotal aktörer bakom temadagen, bland dem fack, arbetsgivare, valcentraler, pensionsförvaltare och myndigheter.

Fakta
Den som är fackligt ansluten och där arbetsgiveren har kollektivavtal eller kollektivliknande avtal, har tjänstepension. Vanligast är att 4.5 procent av lönen avsätts till tjänstepension.