Mänskligare med välfärdsteknik

Ny teknik; robotar, trygghetskamera nattetid, larm, smarta appar, smartphone, datorer, rörelsesensorer…
Nej, om jag i framtiden kommer att behöva hemtjänst så vill jag att det ska sitta en livs levande människa framför mig. Som ser mig i ögonen och frågar hur jag mår, som kan sätta sig ner en stund med en kopp fika och dela ett samtal om livets outgrundliga frågor.

Och det är det som händer nu! Med ny teknik i välfärden frigörs resurser, så att personalen kan göra det de är satta att göra: Ge den bästa nära vård du kan förvänta dig som äldre med hjälpbehov.
Här är Kramfors en framgångskommun och en av de tio modellkommuner i landet som driver arbetet framåt. Här gäller inte längre industrins New public management, där man tidsbestämmer påtagning av stödstrumpor och tid för dusch – utan hänsyn till individuella önskemål och oförutsedda händelser. Nu har man på riktigt fokuserat på de mänskliga behov av hjälp som vanligen uppstår när man blir riktigt gammal.

Ack ja. I rätta händer går det att göra underverk om också vårdpersonal får vara med och styra sin egen verksamhet. ”Jag älskar mitt jobb”, säger Annelie Höglund, som jobbar inom hemtjänsten i Kramfors kommun. Är det inte underbart att höra, så säg!

Italien har ett fantastiskt kök, mycket tack vare en sol som får smakämnen att ackumulera sig i råvarorna. Men även nordisk mat kan uppnå dessa kulinariska höjder. Hos oss är det exempelvis ljuset och mognadstidens längd som bidrar till de förhöjda smakerna. Vår ciceron i smakupplevelser, Leif Kindblom, ger oss denna gång solens mat i svensk tappning i Här&Nu nummer 5_2021.

Är det lönsamt att sopsortera, och gynnar det klimatet, frågar sig många. Ja, säger branschen och inom en nära framtid ska vi bli ännu bättre på att sortera rätt. Här&Nu listar några enkla tips, som gör sorteringen effektivare.

Vi är säkert många som har någon kreativ förmåga, en hobby som kan vara uppslukande och få tiden att stå still. Ett välkommet tillstånd i skaparprocessen, man är bara här och nu. Det är få förunnat att också ha denna verksamhet som jobb, utan vanligtvis är det något vi gör på sidan av, när vi får tid. Thomas Höglund tog sin förmåga att smida järn till en ny nivå när han kombinerade den med sitt jobb som hjälpmedelstekniker. Men när pandemin slog till försvann kunderna. Nu håller han glöden levande med konstsmide.

Läs mer på Seniorvärlden

Text Ullacarin Tiderman