Mat ett av livets glädjeämnen

Vad ska vi äta till middag i dag? Det är ett kärt bekymmer i min vardag. Jag smakar på känslan. Vad vill jag ha i dag? Vad är jag sugen på? Rester från i går, kanske? I ny tappning? Köttet och korven från helgens grillning blir pytt i panna med saltgurka och Hp-sås. Och så kokar jag några potatisar som får kallna i kylen, innan de tärnas ner i pytten. Ooooh vad gott!

Men vad händer när jag inte orkar laga min mat längre, inte kan gå och handla och själv välja bland grönsaker och livsmedel?

Upp till hälften av de som bor på äldreboenden är undernärda eller löper risk för undernäring, läser jag i en debattartikel i Dagens medicin, författad av bland annat av läkaren och professorn Tommy Cederholm. Han forskar om sambandet mellan mat, åldrande, sjukdom och rörelse. Han tipsar om hur man som senior ska bete sig för att leva länge och friskt.

”Det enkla svaret är bra mat, regelbunden rörelse, att undvika tobak, vara försiktig med alkoholen och tänka på sömnen. Och att vara socialt aktiv, upprätthålla sina vänskapsband och se till att vara en del av samhället och bibehålla sin känsla av att vara delaktig.”

Ja, ja och så var det där med bra mat. Annika Ingelson Cales har korats till Årets seniorkock två gånger. Hon jobbar som köksmästare på ett äldreboende i Sala. Och jag tänker att en sådan virvelvind och entusiast vill jag också ha som kock om jag senare i livet kommer att bo på ett särskilt boende för äldre.
Men nog vill jag vara lite motvalls och inte sådär präktigt nyttig hela tiden, även då. Och tröstar mig med några visdomsord av den humoristiska professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold. På frågan om vad som är viktigast god eller nyttig mat? Svarar hon: ”God! Det finns inga bevis på att någonting är nyttigt. Det är en stor myt. Det är onyttigt om man bara äter choklad och chips och dricker sprit, det kan vi vara överens om. Men att viss mat skulle vara nyttigare än annan mat finns det inga starka bevis för.”

Coronapandemin är inte över, tyvärr! Men enligt Folkhälsomyndigheten är vi på rätt väg. I och med att allt fler blir vaccinerade, blir färre allvarligt sjuka och dödligheten sjunker. Och nu börjar restriktionerna som vi levt med i över ett år att lättas på och vi kan återigen träffa nära och kära. Men faran för smittspridning är inte undanröjd och ännu en tid måste vi tänka på att undvika stora folksamlingar, hålla avstånd och tvätta händerna. Möjligen är det rekommendationer som vi kommer att få leva med ett bra tag, även efter pandemin. Alla kommer inte att vara färdigvaccinerade förrän i september. Och alla kommer inte att vaccinera sig. Och så har vi oron för mutationer.

Men från och med den 1 juni lättas de restriktioner som vi levt med under ett år. Vi är på rätt väg!

Läs mer på Seniorvärlden

Text Ullacarin Tiderman