Munskydd kan enligt Folkhälsomyndighetens och WHOs uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas.

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken

Regeringen skärper rekommendationerna om covid-19 ytterligare inför julledigheten.
Antalet personer per sällskap som får samlas på restaurang sänks till maximalt fyra personer och alkoholförsäljning blir förbjudet från klockan 20 från den 24 december. Samtidigt menar statsminister Stefan Löfven, S, att man bör bära munskydd i rusningstrafik när man reser kollektivt.

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, sa Stefan Löfven vid en presskonferens fredagen den 18 december.

Fortsatt hög smittspridning
Enligt Folkhälsomyndigheten, FHM, är smittspridningen i landet på fortsatt hög nivå. Och FHM uppmanade handlarna att inte genomföra rea eller att locka med låga priser under mellandagarna. FHM uppdaterar också de nationella riktlinjerna om munskydd i vissa trånga miljöer från och med den 7 januari.

– Munskydd kan enligt myndighetens och WHOs uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, sa FHMs generaldirektör Johan Carlson.

Svårt undvika trängsel i kollektivtrafiken
Det kan vara särskilt svårt att undvika trängsel i kollektivtrafiken under rusningstid. Därför ska riktlinjerna nu uppdateras med rekommendation att använda munskydd, enligt Johan Carlson.
De nya riktlinjerna ska specificera bland annat vilka munskydd som bör användas och vid vilka tider de ska användas.

Dessutom stängs all verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner, och som inte är nödvändiga, ner omedelbart och fram till och med den 24 januari 2021. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto

Senaste artiklarna